Læs om årsagerne til kæbesmerter og få gode råd og vejledning om hvordan du kan forebygge med nogle få nemme øvelser på bare 5 minutter hver dag.
Kæbesmerter føles ofte som lidt diffuse smerter, der sidder i og omkring kæben. Både ved knoglerne eller i muskler og sener i det omkringliggende væv. Det skyldes primært at kæbeleddet sidder så centralt som det gør. Det er det eneste du kan bevæge i hovedet og sidder lige skråt ned og foran dine ører. Det er ikke så tit vi tænker over hvor tæt kæben sidder ved øret. Prøv at mærke efter. Der kan derfor være mange grunde til de smerter fra kæben, som du mærker – og symptomerne kan være meget forskellige fra person til person.
Her kan du lære om:
- Årsagerne til kæbesmerter
- Symptomerne
- Nem og enkel behandling af smerterne fra kæbeled
- Nogle få gode råd om forebyggelse og enkle øvelser til behandling af smerter
Hvilke årsager er der til smerter fra kæbe og kæbeled
Årsagen eller årsagerne til kæbesmerter er ofte kompleks og mangfoldig. De kan opstå meget pludseligt eller som det ofte sker henover længere tid. Det kan for eksempel være dårlige vaner som at skære tænder, tunge- eller tandpres, for meget tyggen tyggegummi eller bare en generel dårlig kropsholdning og postitur.
Det kan også være slidgigt eller andre gigttilstande, tryk og pres i forbindelse med slag eller vrid, Det kan ofte være underliggende tanker i forbindelse med psykiske problemer som stress, der kan være årsagen til kæbesmerterne. Du kan læse om hvad der kan give stress her.
Et problem med kæben eller selve kæbeleddet har forskellige symptomer
Hvis du har problemer med kæben vil der som oftest være flere forskellige symptomer.
- Hovedpine
- Ørepine
- Tandpine
- Svimmelhed
- Nakkesmerter
- Ansigtssmerter
- Muskelsmerter i og omkring tyggemuskulatur
- Kliklyde fra kæbeled
- Låsning af kæbeled
- Nedsat åbning af munden
Hvordan er kæbesmerte behandling
Det vil som oftest være en fysioterapeut med speciale i kæbeproblemer, der i samarbejde med din tandlæge vil komme med bud på en behandling. Øvelser vil i nogle tilfælde suppleres med medicin. . Nogen gange skal du have lavet en bideskinne hos din tandlæge. Det kan også være at det er din læge skal være indover – især ved udskrivning af smertedæmpende medicin.
Hos lægen eller fysioterapeuten bliver kæbeleddet undersøgt og der vurderes om der er asymmetri i kæbens åbne og lukke funktion. Man vil ofte screene nakken og lægen vurderer, om det er en uhensigtsmæssig holdning som kan være årsag til dine smerter. Ligeledes vil man helt sikkert lytte til dit åndedræt. En overfladisk vejrtrækning kan have meget stor betydning for musklerne omkring halsen.
Behandling som massage kan i mange tilfælde med held suppleres med akupunktur. Vigtigst af alt så vil en fysioterapeut vise dig øvelser, der afhjælper smerten OG forebygger problematikker. Det er derfor essentielt at du er klar til at lave øvelserne – hver dag.
Gode øvelser og råd til kæbesmerter
- Massér dine ømme kæbemuskler – mærk og masser på kæbe, tinding og under ganen
- Slap af i kæben – hold dine læber sammen og tænderne let adskilt mærk om tungen hviler bag fortænderne og kæbemusklerne slapper af
- Træn åbnemusklerne – lav pres/slap af øvelser. Åben kæben så meget du kan. Du kan lade din hånd give kæben lidt modstand. Hold trykket 10 til 20 sekunder og slap af. Gentag 5 til 10 gange. Går det tre gange dagligt.
- Træn lukkemuskler – Åben munden halvt og luk den mens du hiver i kæben og gør på samme måde som når du træner åbnemusklerne.
Vil du vide mere kan du gå på statens egen side om sundhed. På sundhed.dk kan du selv tjekke for en masse sygdomme.