Sund formidling – fysisk og psykisk velvære

Sundhed er mange ting og kan groft sagt deles op i tre dele. Fysisk sundhed, psykisk sundhed og kombinationen af de to ting. Kunsten er at få det hele til at gå op i en højere enhed. Det vil sige finde sin egen balance i en sund sjæl i en sund krop.

Sund formidling handler om balancen, du skal finde – i dit eget liv. For det er individuelt hvad du har behov for, hvad du mangler i dit liv – og især hvordan du finder vejen.

Hvordan skaber jeg en ny livsstil

Du tænker sikkert allerede, at det handler “bare” om at spise sundt og drikke vand, dyrke lidt motion og se sin familie og venner. Nyde livet og så holde sig hverken for tyk eller tynd. Det er ordet “bare”, som vi tog udgangspunkt i med denne side. Hvis det var så let – hvorfor gør alle så ikke “bare” det som giver dem sundhed – og dermed langt mere glæde i livet.

Find dig selv

Først og fremmest skal du finde dit eget fokus og ikke alt det som du kan læse i blade og se på billeder i reklamer. Sæt farten ned og find ud af hvad der virker for dig. Store ambitiøse mål fra start er det, der knækker nakken på de fleste. Brug tid på at tænke over hvad der giver dig glæde. Er det en sund krop, gode sociale relationer eller er det noget helt tredie. Tit handler det ikke om hvad vi umiddelbart tænker, men snarere lige nedenunder. Det store spørgsmål er tit – Hvad giver os energi?

Verden foran dig – nyd den på turen

Fyld tanken op

Når du har fundet ud af hvad der giver dig energi, så kommer det svære. Du skal vælge hvordan du kommer fra A til B. Der er store valg og små valg. Vil du gå vejen langsomt eller hurtigt. Det er som regel ligesom Zenons paradoks, som du måske bedst kender som fablen om haren og skildpadden. Selvom er haren er hurtigere er det skildpadden der holder sig foran. At gøre tingene langsomt er ofte vejen til at nå i mål hurtigere. Find ud af hvad der fylder din tank og tag de små skridt.

Babysteps – nyd de små skridt på vejen

Med små skridt og milepæle kan du fejre mange sejre. Mange sejre giver selvværd. Du får tid til at mærke efter hvad processen går ved din krop og dit sind. Mærk efter og juster løbende. To skridt frem og et tilbage – det er nærmest et grundvilkår for alle processer. Det er i skridtet tilbage vi lærer noget nyt om os selv. En lille krise er vejen til selvudvikling – og ny indsigt.

Små skridt af gangen

Det handler – næsten – altid om balance

Balance mellem sundhed og velvære, krop og sjæl, udvikling og afvikling. Uanset hvilken vej du vælger mod et sundere liv vil der altid være to elementer, som du skal medtænke – det fysiske og det psykiske. Som det fremgår hænger det hele sammen. Men det er tit og ofte konfliktende behov. Hjernen vil et og kroppen noget andet. Så tænk i aktiviteter – eller AKTIV-iteter. Gør noget aktivt der gør DIG glad. Ikke noget som er et mål i sig selv. En udfordring er god – og kan sagtens give selvværd når den klares. Så giv dig selv en udfordring i ny og næ. Men hverdagen for almindelige mennesker kan ikke fyldes nye udfordringer ugentligt.

En god aktivitet

Der bliver skrevet dagligt om gode aktiviteter, om vigtigheden af at leve sundt. Lidt ligesom vi jager en god film på netflix og bruger hele aftenen på at finde en film, sådan er det også med at finde en god aktivitet. Det er det samme med slankekure eller hvilken motion man skal dyrke. Vi drømmer og jagter og tænker – uden at tage et valg. Her er det gode råd at være aktiv mens du tænker. OP af sofaen, lav en praktisk nem ting, UD og gå en tur, ryd lidt op undervejs i dine tanker.

Gør det NU.