Diskusprolaps

En diskusprolaps er ikke til at spøge med. Der er mange diskusprolaps symptomer og her kan du finde gode råd til hvad du kan og hvad du SKAL gøre.

Har du lavet et vrid i overkroppen eller længe været belastet på samme sted i ryggen. Dyrker du sport med meget kontakt eller været ude for et fald. Så sker der som regel ingenting. Din krop er bygget til lidt af hvert. Men i nogle kan du for eksempel få en diskusprolaps i nakken.

Undersøgelse af diskusprolaps i forbindelse med smerter i ryg og nakke

Diskusprolaps smerter

Har du en diskusprolaps i lænden, så skal du vide at det som udgangspunkt ikke er farligt. En diskusprolaps er en større eller mindre udposning ved en af de mange bruskskiver, som sidder i mellem rygsøjlens knogler eller hvirvler.

Diskusprolaps symptomer

Der er mange forskellige diskusprolaps symptomer, som du skal reagere forskelligt på.

Hvis du:

  • Oplever lammelse i dine ben eller føler du har mistet markant muskelkraft i det ene eller begge ben
  • Oplever en nedsat kontrol når du går på toilettet ved vandladning eller afføring
  • Oplever nedsat følesans i og omkring skridtet

Så skal du hurtigt søge læge og få det undersøgt grundigt. Du skal også søge hjælp hvis:

  • Dine smerter er uudholdelige
  • Du ikke kan sove om natten
  • Der er udstrålende smerter til benene
  • Du har smerter der strækker sig fra ryg og helt ud i balden
  • Du har en prikkende eller sovende fornemmelse i ryg eller især ben

Her kan du både gå til en kiropraktor eller din egen læge. De vil undersøge dig – og er uheldet ude vil du få en masse diskusprolaps øvelser.

Diskusprolaps kan være mange steder

Der kan både være tale om en diskusprolaps i ryggen eller som det er for mange en diskusprolaps lænd. Det er meget forskelligt og for nogle kommer det meget pludseligt – og nærmest af ingenting. Andre har kunne mærke noget undervejs længe. Man kan sågar få en form for diskusprolaps i kæben. Det hedder det bare ikke, men har den fine betegnelse: Temporomandibulær dysfunktion eller bare TMD. Det er en samling af forskellige symptomer fra kæbeled og kæbemusklerne

En diskusprolaps skal trænes væk

Når du har fået din diagnose vil det videre forløb være meget op til dig. Det er særdeles vigtigt at tage hånd om dig selv her. Du vil få diskusprolaps i lænden øvelser og andre gode rygøvelser diskusprolaps. Hvis du søger på diskusprolaps engelsk kan du læse mere specifikt om emnet.

De største spørgsmål om diskusprolaps hvad må man og hvad må man ikke kan du se og læse mere om her på sundhed.dk, der også har en fin videoanimation.