Svimmelhed

Der er rigtig mange danskere som lider af svimmelhed en gang i mellem eller på daglig basis. Alle har vist prøvet at blive svimmel når man rejser sig. Der er mange årsager til svimmelhed. Det har stor betydning for behandling af dem.

Svimmelhed skyldes som ofte problemer og spændinger i nakken. Det påvirker de øverste led i nakken. Det gør at musklerne omkring nakken bliver stramme og spændte. I andre tilfælde kan det skyldes problemer med blodtryk, øresten, hjertet eller sygdom i centralnervesystemet. De sidste er dog yderst sjældne årsager. Samtidig er det ofte ikke en fysisk skavank, men en psykisk som for eksempel angst, depression eller stress. Den psykiske og fysiske væver sig ind i hinanden og skaber svimmelhed og er selvforstærkende. Mere svimmelhed giver mere angst, der udløser flere spændinger i nakken. Det er en ond cirkel der skal brydes.

Svimmelhed føles som søsyg i svære tilfælde

Årsager til svimmelhed

Den gode nyhed med onde cirkler er at det – næsten – er ligegyldig hvor du starter for at bryde en ond cirkel. Du når til hovedårsagen med tiden. Først og fremmest skal du dog undersøges for fysiske problemer. Det er nemlig også rart for psyken at vide hvilke udfordringer du står overfor. Dels for at finde årsag, men sandelig også for at udelukke noget. Viden giver nemlig også bare en ro – også selvom det er en dårlig nyhed. For vi mennesker tænker næsten altid worst case scenario. Så ved pludselig svimmelhed bør du gå til din egen læge og få eventuelt en henvisning til neurolog – hvis det har noget med balancenerven at gøre. En drilsk balancenerve kan godt genere så meget at du føler dig helt søsyg. Det kan også være en henvisning til en ørelæge.

Epleys manøvre eller enkel og nem guide ved svimmelhed

Hvorfor bliver man svimmel

Øresten kan ofte være en helt ufarlig årsag til svimmelhed. Hvis lægen mistænker at det kan være en såkaldt ørestensproblematik
er der nogle ret pudsige teknikker. Her har du typisk en mere eller mindre
konstant svimmelhed. Her kan det virkelig sejle. Du kan for eksempel hælde til
den ene side ret pludseligt eller føle, at det hele drejer rundt. Det kan være
en virkelig ubehagelig oplevelse. Det kan dog bare starte med at en slags ”svimmel når jeg rejser mig” problematik. I de tilfælde skal du være opmærksom, men vente lidt. I langt de fleste tilfælde går det i sig selv igen.