Nakkesmerter er en af de mest hyppige former for smerter, som danskerne døjer med. Er det også derfor, du er landet her? 7 ud af 10 danskere oplever faktisk tilbagevendende smerter i nakken flere gange om året. Vi dykker ned i de typiske årsager til nakkesmerter.
Nakkesmerter er meget almindelige. Men det betyder ikke, at det er godt. For det kommer sig af, at du ikke sidder optimalt, at du ikke bevæger dig nok eller generelt bare ikke er helt opmærksom på, hvordan du behandler kroppen. Du kan dog nemt gøre noget ved det med ganske få ændringer.
1. Du står eller sidder uhensigtsmæssigt
Hvordan du bruger din krop, mens du er på arbejde, har en stor indflydelse på, hvordan du har det. Stadigt flere af os får et arbejde foran skærmen. Det giver øgede nakkegener og stivhed i nakken, fordi vi ikke er gode nok til at være opmærksomme på at strække ud eller bevæge os nok i små pauser.
Med udstrækningsøvelser og lidt bevægelse et par gange hver time kan du gøre meget for at forebygge nakkesmerter. Så hav gerne fokus på, hvordan du står eller sidder, når du arbejder. Optimer det, så du står eller sidder behageligt. For det gør en betydelig forskel for, hvordan du har det.
2. Du sover med en dårlig pude
Mange problemer med nakken kan også føres tilbage til uheldige stillinger med nakken i sengen. Det er måske ikke noget, du tænker over. Men når du ikke bruger en pude, der støtter nakken optimalt, øger du risikoen for nakkesmerter betragteligt.
Det er vigtigt at vælge en pude, der støtter nakken ergonomisk, og som holder sin form hele natten igennem. Du bør især overveje at skifte den, hvis du ofte oplever at vågne med hold i nakken, stivhed eller ondt i skuldrene. For det er tegn på, at nakken ikke har den optimale støtte om natten.
3. Stress
Det får skyld for meget, men det er nu og engang sådan, at krop og psyke hænger sammen. Har du det ikke godt psykisk, manifesterer det sig med det samme i kroppen. Så oplever du at være stresset, eller at være inde i en periode, hvor du har for meget om ørerne, er det meget sandsynligt, at du vil kunne mærke det som nakkesmerter eller spændinger i nakkeområdet.
Det er, hvad man kalder for psykosomatiske spændinger, fordi psyken påvirker kroppen. Oplever du at være stresset, er det vigtigt at gøre noget ved det. Sørg samtidig for at få det behandlet med massage (så får du også slappet af) og øvelser, så du får løsnet op i spændingerne og ikke skal døje med spændingshovedpine.
Med større velvære kommer også større overskud, som du kan bruge til at træne og bevæge dig mere, hvilket også gavner nakken.